slaapkamer aangenaam koel

Vier tips om deze zomer jouw slaapkamer aangenaam koel te houden zonder airco

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur flink oplopen. Ondanks dat ons land natuurlijk niet echt bekend staat om een enorm tropisch klimaat, zijn er toch ieder jaar weer enkele dagen en zelfs soms weken dat de temperatuur buiten flink kan oplopen. Wanneer je aan het water ligt, dan is dit natuurlijk heerlijk, maar zit je thuis, dan is het een ander verhaal! Omdat we het niet gewend zijn dat het zo ontzettend warm kan worden, zijn de huizen er in ons land dus ook niet echt op gebouwd. De kans dat het dus binnen ontzettend snel warm wordt, is dus vrij groot. Aangezien niet iedereen de luxe heeft van een airco, hebben wij een 4-tal tips voor je, die jou kunnen helpen deze zomer je slaapkamer koel te houden tijdens de warme dagen.

gordijnen dichtDoe je gordijnen dicht

Wanneer je ‘s ochtends opstaat, dan is vaak het eerst wat we doen, de gordijnen open en ook het raam. Zo kan onze slaapkamer even heerlijk luchten en is alles weer fris na een hele nacht. Toch is het niet slim om dit gedurende de warme dagen te doen. Uiteraard is het in de ochtend nog niet direct zo’n probleem, maar naarmate het warmer wordt kun je ze beter snel dicht doen. Wist je namelijk, dat maar liefst 30 procent van de warmte in ons huis via de ramen naar binnen komt? Het is dus verstandig je gordijnen op je slaapkamer lekker dicht te houden, want dat kan je zomaar een paar graden schelen.

Koele mist creëren

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen, maar dit is een absolute aanrader. Wanneer je niet de beschikking hebt over een airco, dan maak je er toch gewoon zelf één? Dit kun je eenvoudig doen door een ventilator te pakken en vervolgens één of meerdere flessen te vullen met water en deze invriezen. Wanneer ze zijn bevroren, zet je ze voor de ventilator, zodat de koude lucht die de flessen afgeven door de kamer worden geblazen. Zorg er uiteraard wel even voor dat je er een bak onder doet omdat het anders kan gaan lekker naarmate het smelt.

Zorg ervoor dat je bed hittebestendig is

Je bed is de plek waar je het gedurende de hele nacht in moet volhouden. De perfecte plek dus om eens goed onder handen te nemen. Door je bed te voorzien van bijvoorbeeld een verkoelend kussen, zal je zien dat dit al direct een hele hoop scheelt. Dit kussens zorgt er namelijk voor dat de warmte wordt geabsorbeerd, waardoor je het direct een stuk koeler hebt. Ook een fles met bevroren water bij het voeteneind doet overigens wonderen!

VentilatorVentileer in de avond

‘s Avonds koelt het vaak af. Dit is dan het moment om de warme lucht die aanwezig is in huis te vervangen voor wat verkoeling. Dit kun je doen door alle ramen en deuren een paar uur lang tegen elkaar open te zetten, want je zult merken dat dit ontzettend verfrissend werkt! Een goede, kwalitatieve ventilator om de luchtstroom te versterken kan zeker helpen – maar is niet nodig als er genoeg wind is in de omgeving.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.