intermittent fasting

Wat is intermittent fasting en werkt het echt om af te vallen?

Misschien heb je er wel eens van gehoord, de term intermittent fasting. Maar wat is het nu precies en helpt het je daadwerkelijk om af te vallen? Om je een idee te geven wat het exact is, zodat je kunt bepalen of het iets voor je is, gaan we in dit artikel verder in op de betekenis, het ontstaan en ook de voordelen wat intermittent fasting met zich meebrengt.

Dus ben je bezig om af te vallen en heb je al verschillende manieren geprobeerd? Dan is dit wellicht wel één van de manieren waarmee het daadwerkelijk gaat lukken.

Wat is intermittent fasting?

Alvorens we verder ingaan op hoe het allemaal in z’n werk gaat, is het goed eerst verder uit te leggen wat intermittent fasting nu daadwerkelijk is. Intermittent fasting is een manier van eten, waarbij je gedurende een bepaalde periode van de dag niets eet. Vandaar ook de term ‘fasting’. Deze periode wissel je vervolgens af met een periode waarin je wel eet.

Wel is het goed om te weten, dat de periode waarin je vast, altijd een stuk langer is, dan de periode waarin je mag eten. Uiteraard mag je tijdens de periode van vasten wel gewoon drinken. Het drinken gaat overigens wel met een aantal restricties gepaard. Zo mag je bijvoorbeeld alleen water, thee of koffie tijdens deze periode. Het intermittent fasting bestaat uit verschillende varianten. In dit artikel belichten we de 3 populairste vormen.

Wat is intermittent fasting

16/8 – schema

Deze is variant is veruit het meest populair. Tijdens het volgen van dit schema eet je gedurende een periode van 16 uur helemaal niets en mag je vervolgens in de overige 8 uur je ‘normale’ schema volgen.

Het advies is vaak ook om te beginnen met de periode van vasten rond de klok van 20.00 in de avond. Dit betekent dat je dan de volgende dag weer om 12.00 uur mag eten. Zo moet je alleen het ontbijt even overslaan, maar kun je wel lunchen en avondeten met je familie, vrienden of gezin. Wanneer je dit schema gaat volgen, dan zal je dus al je maaltijden binnen een tijdsbestek van 8 uur tot je moeten nemen. Dit kun je doen in 2 maaltijden, dus een lunch en diner, maar ook 3 maaltijden behoort uiteraard tot de mogelijkheden.

5:2 – dieet

Een tweede variant is het 5:2-dieet. Wie dit volgt, vast 5 dagen in de week niet en streeft naar een normale calorie-inname volgens behoefte. Op de andere 2 dagen is er een strenge calorierestrictie. Het gaat dan niet om volledig ‘vasten’, maar om minder calorieën innemen. De richtlijn hier is: 600 kcal/dag voor mannen, 500 kcal/dag voor vrouwen. De 2 dagen met calorierestrictie mogen elkaar niet opvolgen.

24 uur vasten

De laatste ook tevens de meest pittige variant is het 24 uur lang vasten. Dat betekent dat je gedurende een periode van 24 uur helemaal niets mag eten. Dit wordt doorgaans zo’n 1 a 2 keer per week gedaan en zal effectief moeten zijn om zo te kunnen afvallen.

Wanneer kies je voor intermittent fastingWanneer kies je voor intermittent fasting?

De keuze voor intermittent fasting is uiteraard bedoeld om af te vallen. Je zult namelijk merken, dat wanneer je dit doet, je doorgaans een stuk minder eet, aangezien je al je maaltijd in een periode van 8 uur moet stoppen. Het is dus wel degelijk een goede manier om af te vallen. Echter is het niet de bedoeling dat je gedurende deze 8 uur allerlei ongezond voedsel naar binnen werkt, want dan schiet je uiteraard nog je doel voorbij.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.