Ben jij een echte racefan? Dan is Simracing natuurlijk de perfecte manier om jezelf om te toveren tot een echte coureur. Je kunt namelijk helemaal zelf vanuit je eigen huis een echte race omgeving nabootsen. Toch heb je hier natuurlijk wel het één en ander voor nodig.
Omdat het een beste uitdaging kan zijn om uiteindelijk een keuze te kunnen maken in welke hardware je allemaal nodig hebt om te kunnen simracen, hebben we een aantal tips voor je die je hierbij kunnen helpen. Tevens hebben we ook een checklist voor je samengesteld, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.
Computer of een console?
De eerste keuze die je dient te maken, is of je wilt gaan simracen op een computer of gebruik wilt maken van een console. Wel is het goed te weten, dat wanneer je nog niet over een PC beschikt een console vaak een betere optie is. Een doorsnee PC voldoet vaak niet aan de gestelde eisen, waardoor een gaming PC noodzakelijk is.
We kunnen je vertellen, dat de kosten voor een dergelijke PC aardig in de papieren kan lopen. Kies je voor een console, dan heb je een ruime keuze uit tal van verschillende spellen die je kunt spelen.
Toch is er voor games als iRacing geen optie om met console te spelen – en zal je dus wél een stugge gamecomputer moeten hebben of aankopen.
Stuur en pedalen
Echt racen doe je natuurlijk niet met je controller. Hiervoor heb je een echt stuur en echte pedalen nodig. Het is immers simracing, dus je wilt natuurlijk zo goed mogelijk het gevoel van echt racen kunnen ervaren. Mocht het budget technisch niet mogelijk zijn, dan kun je uiteraard ook gewoon zonder beginnen. De kosten voor een stuur en pedalen kunnen nogal verschillen. Zo zijn er verschillende sets verkrijgbaar vanaf 100 euro, maar zijn ze er ook van zelfs duizend euro of meer. Je moet jezelf dus heel goed afvragen in hoeverre jij geld wilt uitgeven aan je volledige eigen simrace uitrusting.
Zolang je het puur voor de hobby doet, is een set van 100 euro prima om mee te beginnen. Uiteraard moet je ook niet vergeten te kijken naar een standaard voor zowel je stuur als je pedalen. Deze kunnen natuurlijk niet op je schoot en op de grond blijven staan. Gelukkig zijn de kosten voor een standaard niet zo heel hoog en zijn er al prima instapmodellen vanaf 100 euro.
Stoel
De laatste stap in het geheel is natuurlijk de stoel. Een stoel is niet per se noodzakelijk, maar wanneer je het dan toch goed wilt aanpakken, dan kan een echte racestoel natuurlijk ook niet achterblijven. Voor de ultieme race ervaring is een stoel toch wel handig. Een gemiddelde stoel kost toch al snel zo tussen de 200 en 400 euro. Een flinke uitgave wanneer je gaat kijken naar de kosten voor een stuur en pedaal.
Toch is het zeker het overwegen waard. Omdat we ook heel goed kunnen begrijpen dat dit misschien net iets teveel van het goede wordt, kun je in eerste instantie ook prima kiezen voor alleen een standaard waarin jij je pedalen en stuur kunt zetten. Een goede racestoel kan dan altijd in een later stadium nog worden toegevoegd aan het geheel.