In 2022 kregen alle Nederlanders te maken met peperdure rekeningen. De inflatie steeg naar een recordhoogte en dat merken wij allemaal in onze portemonnee. Alles is duurder geworden, de energie, benzine en zelfs de dagelijkse boodschappen. Dat is ook de reden waarom wij massaal zoekende zijn naar tips om geld te besparen. Vandaar dat wij enkele handige bespaartips voor jullie op een rijtje hebben gezet.
Geld besparen op energie
De energierekening is nog nooit zo hoog geweest en dat zal in de wintermaanden nog veel zwaarder gaan wegen. Er zijn zelfs Nederlanders die de gaskraan hebben afgesloten uit pure wanhoop. Is het spijtig dat zoiets kan gebeuren in een rijk land zoals Nederland. Misschien kunnen onderstaande tips een handje helpen:
1. Kies nog niet voor een nieuw energiecontract
Er is een grote kans dat jouw energiecontract binnenkort afloopt. Je krijgt dan plotseling te maken met een variabel contract en dus ook de hoge prijzen die momenteel gelden. Wij raden je aan om niet gelijk te kiezen voor een nieuw vast energiecontract, dat kan zeker in de nabije toekomst voor grote problemen zorgen. De huidige energieprijzen zijn bijzonder hoog en daar wil jij niet nog een langere tijd aan vast blijven zitten. Kijk de situatie nog eventjes aan, want de prijzen zullen ook zeker weer een keer gaan dalen. Je kan dus ook altijd later nog overstappen van energieleverancier.
2. Vast tarief voor een korte periode
Mocht je toch liever voor zekerheid willen kiezen en alsnog een vast tarief vastleggen, dan raden wij je aan om dat voor maximaal één jaar te doen. Kies niet gelijk voor een driejarig of zelfs een vijfjarig contract. Daarnaast is het slim om de vergelijkingssites te gebruiken en niet direct voor de eerste de beste energieleverancier te kiezen.
3. Energiedisplay aanschaffen
Wij moeten bewuster leven, simpelweg om de kosten nog enigszins onder controle te kunnen houden. Het is dan ook verstandig om een energiedisplay aan te schaffen. Je kan op die manier altijd zien wat je verbruikt en waar je eventueel nog wat kan besparen. Het kan al snel 7,00% aan gas opleveren en dat zal je zeker merken op de rekening.
4. Investeren in isolatie
Isolatie is ook altijd een goed idee en kan je na verloop van tijd veel geld besparen. Je moet denken aan zoiets simpels als radiatorfolie, dubbel glas of een spouwmuur. Natuurlijk kost het in eerste instantie geld, maar het zal zich dubbel en dwars terugbetalen. Het is isoleren van een schuin dak kan je jaarlijks honderden euro’s opleveren, dus dat is zeker iets om even naar te kijken. Heb je al een geïsoleerd dak? Denk dan eens aan vloerisolatie bijvoorbeeld, nog een goed plan dat ook in de zomer kan helpen je woning koel te houden.
Geld besparen op abonnementen
Abonnementen zijn vrij normaal en wij hebben allemaal wel ergens een abonnement lopen. Het kan gaan om de sportschool, de bioscoop of een streamingsdienst. Je kan het je zo gek niet bedenken of het is mogelijk om er een abonnement af te sluiten. Het is dus ook gelijk een onderdeel waar jij het nodige geld kan besparen. Zeker aan entertainment-abonnementen geven we echt wel meer geld uit dan we vaak denken.
5. Neem de abonnement door
De meeste Nederlanders laten een abonnement vaak onnodig lang doorlopen. De rompslomp van het stopzetten is dan ook een hoge drempel. De betalingen worden wel nog maandelijks afgeschreven en dat is zonde. Neem alle abonnementen die jij hebt eens door en stel jezelf de vraag of jij het abonnement wel echt nodig hebt of überhaupt gebruikt. Kan jij de vraag met nee beantwoorden, dan is het tijd om in actie te komen.
6. Overstappen kan lucratief zijn
Je kan overstappen van energieleverancier, maar dat geldt ook zeker voor een abonnement voor internet, bellen of televisie. Normaliter kan jij na één jaar al overstappen en dat zou zomaar wel eens bijzonder lucratief kunnen zijn. De meeste aanbieders bieden een welkomstactie aan, bijvoorbeeld 50% korting over de eerste zes maanden. In dat geval kan jij honderden euro’s besparen per jaar en steeds weer opnieuw overstappen. Er zijn ook aanbieders die cadeautjes weggeven, wat ook wel zo fijn is.
7. Zenderpakketten en streamingsdiensten opzeggen
Wellicht ben jij wel erg tevreden met jouw televisie of mobiele aanbieder. In dat geval kan jij altijd blijven waar je zit, maar dan is het wel handig om eens te bestuderen waar alle kosten liggen. Misschien heb jij wel een extra zenderpakket of een streamingsdienst die jij nooit gebruikt. Het stopzetten van zo’n extraatje kan je 10 tot 20 euro per maand schelen en dat is toch weer mooi meegenomen.
Geld besparen op boodschappen
In de supermarkt zijn vrijwel alle producten duurder geworden. Dit valt soms niet op, aangezien je voor hetzelfde geld bijvoorbeeld een kleinere verpakking koopt. Toch is het een grote kostenpost en dus ook een onderdeel waar jij het nodige geld op kan gaan besparen.
8. Wekelijkse boodschappen
Er zijn veel Nederlanders die dagelijks een bezoekje brengen aan de supermarkt. Dat is ook wel handig, want jij weet nu nog niet waar jij morgen of overmorgen zin in hebt. Echter is het ook een valkuil op iedere dag naar de supermarkt te gaan. Dagelijks zal jij in aanraking komen met verleidingen, zoals aanbiedingen of gewoon lekkere snacks. Simpelweg door één keer per week alle boodschappen te halen, kan jij geld besparen. Misschien kan jij ook één keer koken voor twee dagen, dat scheelt ook weer de nodige centjes.
9. Boodschappen ‘gratis’ laten bezorgen
Boodschappen kan jij door de supermarkten ook aan de deur laten bezorgen. Dat hoeft niet extra veel geld te kosten, want vaak is de bezorging gratis als jij een actieartikel koopt of voor een xx-bedrag aan boodschappen aanschaft. Dat maakt winkelen nog simpeler. Daarnaast bespaar je wellicht geld op benzinekosten, want je hoeft niet naar de supermarkt te rijden.
10. Laat je niet verleiden door aanbiedingen
Aanbiedingen zijn altijd mooi meegenomen, maar niet altijd goedkoper. De kans is groot dat jij bijvoorbeeld een product koopt, die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Dan geef je dus alsnog extra geld uit. Kijk dus verder dan alleen de aanbieding, maar ook naar de noodzaak.
11. Verzorgingsproducten alleen kopen in de aanbieding
Je wist het misschien nog niet, maar de verzorgingsproducten worden in Nederland standaard voor de hoofdprijs verkocht. Er moet gedacht worden aan shampoo, conditioner, zonnebrand, deodorant en ga zo nog maar even door. Al deze producten zijn in Duitsland vaak de helft goedkoper, simpelweg omdat daar geen aanbiedingen zijn op deze producten. Wees geen dief van jouw eigen portemonnee en koop deze artikelen alleen in de aanbieding. Is jouw product deze week niet in de aanbieding, dan zal dat volgende week hoogstwaarschijnlijk wel het geval zijn.
Geld besparen op apparaten
In onze huishoudens staan veel apparaten en die kunnen je ook veel geld kosten. Wij hebben het dan niet over de aanschafprijs, maar de energiekosten. De onderstaande tips zijn simpel en effectief.
12. Zet apparaten helemaal uit
Een computer, televisie en zoiets eenvoudigs als een koffiezetapparaat zetten wij nooit uit. Eigenlijk staan de apparaten altijd op stand-by en ook dat kost energie. Je kan jaarlijks enkele tientallen euro’s besparen door simpelweg het apparaat volledig af te sluiten.
13. Kies voor energiezuinige apparaten
Een koelkast, een televisie en een wasmachine, het zijn energiezuigers. Het is een flinke kostenpost, zeker wanneer het om oude apparaten gaat. De apparaten van het huidige moment zijn veel zuiniger. Je kan door de apparaten te vernieuwen een groot energiebedrag besparen. Het is natuurlijk wel een investering, dus het duurt even voordat jij het aankoopbedrag weer hebt gecompenseerd.
Geld besparen op verzekeringen
Verzekeringen zijn vaak wel broodnodig, maar dat is lang niet altijd het geval. Daarnaast zijn er ook manieren waarop jij een verzekering goedkoper kan krijgen en dat is een snelle besparing.
14. Doorlopende reisverzekering stopzetten
Ga jij de komende tijd niet op vakantie, dan kan je erover nadenken om de doorlopende reisverzekering stop te zetten. Mocht je alleen nog op vakantie gaan binnen Nederland, dan heb jij deze verzekering ook helemaal niet nodig. In de meeste gevallen heb jij dan al genoeg aan een zorgverzekering en een inboedelverzekering.
15. Pechhulpverzekering
Het kan zijn dat jij een pechhulpverzekering hebt die is inbegrepen in een autoverzekering, dan hoef jij dus geen ANWB abonnement meer af te sluiten. Datzelfde geldt wanneer jij een verzekering hebt weten te bemachtigen via een dealer. Daarnaast is het slim om altijd alle prijzen en dekkingen met elkaar te vergelijken.