voordelen van een VPN

De 5 voordelen van een VPN verbinding

Het gebruik van een zogezegd virtueel private network, afgekort VPN, is in de afgelopen jaren erg gestegen. Veel mensen geloven vaak dat het iets te hightech is voor de gemiddelde gebruiker en dat er geen reden is waarom ze een VPN zouden gebruiken. Maar dit is eigenlijk niet waar; een VPN kan zowel grote bedrijven als gebruikers zoals jij en ik ten goede komen. Tijdens het reizen gebruikmaken van openbare wifi, het verzenden van gevoelige informatie of zelfs gewoon entertainmentopties op Netflix bekijken, zijn allemaal activiteiten die veiliger kunnen worden gedaan door het gebruik van een VPN

Maar hoe werkt zo’n VPN verbinding nou precies? Het concept is vrij complex, maar het algemene idee is vrij eenvoudig. Wanneer je een VPN gebruikt, maakt je toestel met internetverbinding verbinding met een server op afstand van je VPN-provider. Deze server zal op zijn beurt al je activiteiten naar het internet omleiden. Dit betekent dat het voor het internet lijkt alsof al je activiteit afkomstig is van de server en zijn locatie. Hetzelfde gebeurt andersom. Alles wat van het internet komt zal de servers van je VPN bereiken voordat het naar je apparaat wordt verzonden.

Hoe komt het dat de VPN zo populair is geworden? Hieronder vind je de 5 voordelen van een VPN op een rij.

1. Privacy

Als je een VPN gebruikt, kan het mensen, software en webbrowsers ervan weerhouden toegang te krijgen tot je verbinding. Hierdoor blijft de informatie die je verstuurt en ontvangt veilig en anoniem. Nog een van de belangrijkste voordelen van VPN is de mogelijkheid om je privégegevens te verbergen. Hackers kunnen verschillende methodes gebruiken om gevoelige informatie die je op websites invoert te onderscheppen. Met die informatie kunnen ze proberen zich als jou voor te doen en toegang te krijgen tot bankrekeningen, kredietkaartgegevens en meer.

Met een VPN kan je echter genieten van beveiliging op hoog niveau, zoals 256-bit encryptie. Dit zorgt ervoor dat alle online communicatie eruitziet als onzinnige, vervormde tekst en tekens voor iedereen die een manier kan vinden om ze te onderscheppen.

2. Beveiliging op openbare Wi-Fi

Openbare Wi-Fi is handig, maar gaat ten koste van de veiligheid. Wanneer je e-mails beantwoordt in een plaatselijk cafeetje of simpelweg door sociale media scrolt op het vliegveld, kan iemand je online activiteiten volgen. Het gebruik van een VPN beschermt gegevens terwijl je op andere netwerken bevindt en verbergt je browsegeschiedenis, bankgegevens, accountwachtwoorden en nog veel meer tegen kwaadwillende internetvreemden.

3. Veiligheid bij remote werken

voordelen van een vpn verbindingSinds de Corona pandemie is het remote werken erg populair geworden. Waar iedereen vroeger simpelweg naar kantoor ging, kiezen mensen er nu voor om vaker thuis te werken.

Een voordeel van een VPN is de versleuteling van gegevens. Encryptie, of het in een gecodeerd formaat plaatsen van gegevens zodat de betekenis ervan verborgen blijft, laat je toe vertrouwelijke informatie veilig te houden. Als je als particulier overweegt te investeren in een VPN voor je bedrijf, is één voordeel dat werknemers verbinding kunnen maken met je kantoornetwerk en gevoelig materiaal kunnen bekijken op hun eigen toestellen terwijl ze niet op kantoor zijn.

Aangezien werken op afstand steeds meer de norm is, zelfs nadat de pandemie voorbij is, is een VPN een nuttige investering om vertrouwelijk materiaal veilig off-site te houden.

4. Gegevensbescherming van je internetprovider

Wanneer je met je eigen WiFi verbonden bent, loop je minder kans om te worden aangevallen door vreemden dan bij een openbare verbinding. De gegevens zijn echter nog steeds kwetsbaar. Je internetprovider heeft toegang tot alle internetgegevens. Je internetprovider kan zien wanneer, waar en hoe je surft. Deze gegevens kunnen worden verzameld en verkocht aan adverteerders, zelfs als de functie “privé” browsen gebruikt, en ze kunnen gevaarlijk zijn in de verkeerde handen in het geval van een datalek. Een VPN kan helpen je IP-adres te verbergen voor je eigen internet provider.

Data throttling gebeurt wanneer je een bepaalde hoeveelheid van de beschikbare data hebt verbruikt en je internetprovider (ISP) dan beslist om de service te vertragen. Als je een VPN hebt, zul je al snel merken dat een van de voordelen van een VPN is dat je een datalimiet kan vermijden, vooral omdat zelfs je internetprovider niet kan zien hoeveel gegevens je gebruikt. Dit kan vooral handig zijn voor werknemers die data-abonnementen moeten gebruiken op hun slimme toestellen wanneer ze onderweg op het internet zijn.

5. Veilig en anoniem bestanden downloaden

Veilig en anoniem bestanden downloadenOmdat het IP-adres verborgen is en je verbinding versleuteld, kunnen derden niet meer achterhalen wat je precies online doet, noch wie je bent. Ze kunnen niet lezen wat er via de beveiligde VPN-verbinding wordt gedownload. Voor wie van thuis uit werkt en met gevoelige bedrijfsinformatie omgaat, is dit een bijzonder nuttig voordeel. Privacy en anonimiteit zijn gegarandeerd, of op zijn minst sterk verbeterd.

Maar zelfs met een VPN is het belangrijk om de gouden regels van het internetgebruik te onthouden. Download niets wat je normaal gesproken niet zou downloaden. Dit betekent niet klikken op verdachte e-mailkoppelingen of -bijlagen en geen .exe (uitvoerbare bestanden) downloaden van onbetrouwbare websites.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.